2012. május 27., vasárnap

Ne dőlj be a csaló levélnek

Egy csaló email kering, ami azt állítja, hogy 100, 150, vagy 250 dollár véletlenszerűen kisorsolt készpénzt nyertél a Justbeenpaidtől, és be kell lépned a Liberty Reserve számládba, hogy igényelhesd az összeget. Ez természetesen nem igaz, átverés és csak arra jó, hogy a csalók ellopják a számlád adatait! A Just Been Paid nem fog semmilyen ajándék pénzt adni neked azon kívül, hogy kapsz a JSS-Tripler indulásodkor 10$ kölcsönt, amit 45 nap után visszavesznek!

A levél szövege, amiben az összeg változhat:

------------
Greetings,
Just Been Paid gives random cash prizes.
Today, we selected your account as the one of 10 top winners accounts who will get cash prizes from us.
YOU WON $150 LR !
Claim your prize following the direct link: Removed (of course)
Pay a 0.50$ fees, so we will know that your LR account is still alive.
After the payment you will recive instantly the 150 usd in your LR account.
Best Regards,
JustBeenPaid Finance Department
------------

Ne tévesszen meg, hogy az email ugyanazt a feladót mutatja, mint ami a valós Justbeenpaid leveleket küldi. Nem nagy dolog ezt megtenni egy hírlevélküldővel, bár furcsa, hogy sok hasonló esetben a Gmail például jelzi, hogy a feladó valószínűleg nem az, akinek mutatja magát, ez esetben viszont nem, és a spam mappába sem teszi a levelet.

A veszélyre a JBP is figyelmeztet. Ha belépsz a fiókodba, a menü alatt látsz egy vajszínű dobozt IMPORTANT ANNOUNCEMENTS címmel, amiben többek között a következő szöveg hívja fel a figyelmed a csalásra:

------------
Please note there is a fraudulent email circulating with the subject: "JustBeenPaid - You won 100 usd". This email DID NOT originate from the JBP system and is a "phishing" attempt at getting your personal Liberty Reserve Account information. Please click on our Important Security Alerts banner below for more information. *** Stay informed, stay safe! ***
------------

Személyes tapasztalatom, hogy a JBP eddig teljesen megbízhatónak bizonyult működésben és kifizetésben, csak ezért is logikus, hogy ilyesmit ők nem küldenének. Ne dőlj be az átverésnek és ne kattints a levélben levő linkre, mert ellopják a Liberty Reserve számlád adatait! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése